Teknik er klima | Klimapartnerskabet
17857
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-17857,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-content-sidebar-responsive,qode-theme-ver-11.2,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.2.1,vc_responsive
 

Klimapartnerskabet

Regeringens klimapartnerskab for byggeri og anlæg

 

Regeringen nedsatte i november 2019 13 klimapartnerskaber med repræsentanter fra alle dele af erhvervslivet, der skulle pege på initiativer til regeringens kommende klimahandlingsplan. Et af de 13 klimapartnerskaber er bygge- og anlægsbranchen. De 13 klimapartnerskaber skal komme med initiativer til regeringens klimahandlingsplan, der forventes at blive vedtaget efter sommeren. Klimahandlingsplanen skal indeholde de konkrete initiativer til, hvordan Danmark når i mål med en 70 procents reduktion af CO2-udledningen inden 2030, som med vedtagelsen af klimaloven blev besluttet af et stort flertal i Folketinget i december 2019.

 

Bygge- og anlægsbranchen består af 32.000 virksomheder, hvilket svarer til lidt under 10 procent af alle virksomheder i Danmark, og udgør cirka fem procent af den samlede danske økonomi.

 

Hvis man kigger på bygninger over hele deres levetid, er deres CO2-aftryk markant – lige fra materialeproduktion til opførelse og drift. Vi bruger ca. 40 procent af energien i vores bygninger, og bygninger står for en tredjedel af Danmarks CO2-udledning. 23 procent af CO2-udledningen stammer fra opvarmning og drift af bygninger, mens yderligere 10 procent af stammer fra produktion af byggematerialer samt bygge- og anlægsprocessen. Derfor har man også kigget på alle aspekter af bygningernes samlede bidrag til klimaregnskabet under arbejdet i klimapartnerskaberne.

 

I klimapartnerskabets anbefalinger er der medtaget 63 initiativer, der bidrager til en reduktion af CO2-udledningen med op til 5,8 mio. tons CO2 årligt. Klimapartnerskabet for bygge- og anlægssektoren peger bl.a. på mulige CO2-gevinster ved at fokusere på mere intelligent bygningsdrift og energieffektivisering, udfasning af fossile brændsler til bygningsopvarmning samt mere fokus på totaløkonomi og CO2-aftryk ved opførelse og renovering af bygninger. Klimapartnerskabet peger også på, at den offentlige sektor og de almene boligselskaber kan gøre en markant forskel ved at gå forrest og stille klimakrav til egne og lejede bygninger og udarbejde klimahandlingsplaner for egne CO2-udledninger.

 

Potentialet for CO2-reduktion ved energieffektiviseringer og optimeret bygningsdrift udgør ca. halvdelen af potentialet i de initiativer, klimapartnerskabet har anbefalet. Det er egentligt ret enkelt. Energiforbruget skal flyttes fra sort til grønt, bygningerne og deres installationer skal energieffektiviseres, og så skal energien bruges, når den er grønnest og billigst i samspil med det fremtidige energisystem

 

Anbefalingerne

TEKNIQ Arbejdsgiverne afleverede sammen med Klimapartnerskabet for bygge- og anlægsbranchen 14 anbefalinger til regeringen den 16. marts 2020, som kan læses i dokumentet til højre på siden.

 

I anbefalinger er der en lang række tiltag, der hver for sig kan bidrage til en reduktion af CO2-udledningen med op til 5,8 mio. tons CO2 årligt. Heraf er det muligt at spare cirka 2.500.000 ton CO2 om året, alene ved at fokusere på fem initiativer, som bidrager til en optimal drift af bygninger.

 

Anbefalinger om bygningsdrift til regeringen fra Klimapartnerskabet for bygge- og anlægssektoren kan læses i rapporten her:

 

 

 

 

40

% af energiforbruget kommer fra bygninger

2500000

tons CO2 kan spares med vores forslag

14

CO2 reducerende initiativer

44300

medarbejdere skaber grøn omstilling i installationsbranchen